Het verborgen leiderschap van oudste dochters. Als je de titel voor het eerst hoort klinkt het wat vreemd. Waarom een boek speciaal over oudste dochters? En waarom zouden zij verborgen leiderschapskwaliteiten bezitten?

Zelf ben ik ook een oudste dochter, en geprikkeld door deze titel besloot ik het boek van Aike Borghuis te gaan lezen. Aike Borghuis werkt zelf met oudste dochters op leiderschapsposities, en heeft haar ervaringen en kennis uitgewerkt in dit boek. Het boek benadert leiderschap van oudste dochters vanuit systemisch perspectief. Het gaat dus uit van de gedachte dat jouw plek in het gezin van invloed is op jouw leiderschap, je kwaliteiten en valkuilen.

Zelf had ik nog nooit zo stilgestaan bij het feit dat jouw plek in het gezin zo van invloed is op je professionele leven. Dat vond ik dan ook het meest interessante uit het boek. Ook de valkuilen zijn soms (pijnlijk) herkenbaar. Zo noemt Aike Borghuis bijvoorbeeld verschillende verstopstrategieen:

  1. Eerst dit, dan dat: eerst de dingen afmaken die van jezelf moeten voordat je van jezelf mag gaan doen wat je echt graag zou willen.
  2. Ontwerpen achter je bureau: te goed voorbereid willen zijn, terwijl het vaak veel effectiever is om in de praktijk je ideeën bij te stellen.
  3. Veel te ingewikkeld maken: iets van alle kanten bekijken en het daardoor veel te complex maken.
  4. Het verzamelen en presenteren van ideeën van anderen: als je onvoldoende vertrouwt op je eigen kennis en kunde
  5. Het weglaten van je eigen verhaal: uit angst om onprofessioneel over te komen

Vandaag betrapte ik mijzelf opnieuw op het feit dat ik wilde Ontwerpen van achter mijn bureau. Ik had een super goed idee, waarover ik je later nog wel meer wil vertellen, maar wilde eerst alles rustig gaan uitwerken alvorens te starten. Toen ik er met mijn broer over sprak zei hij: nee ik denk dat we gewoon moeten beginnen! Ik moest meteen denken aan het boek van Aike, en dacht: O dat bedoelt zij dus!

In die zin is het boek ook praktisch toepasbaar. Dat maakt het denk ik ook zo krachtig. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het versterken van je leiderschapskwaliteiten als oudste dochter.

Heb je behoefte aan een sparringsessie over jouw eigen proces? Maak dan een afspraak voor een consult.