Leer meer over de juridische mogelijkheden om maatwerk voor hoogbegaafde kinderen te realiseren
Je krijgt voorbeelden en tips uit de praktijk, overzichtelijke schema's en stappenplannen.
Modelbrieven waarmee je zelf aan de slag kunt.
Fleur, jouw boek is een belangrijke hulpbron voor ouders met kinderen die vastlopen op school vanwege hoogbegaafdheid, helaas nog steeds een zeer onbegrepen en onderbelicht fenomeen. De impact van niet passend onderwijs kan invloed hebben op veel meer dan alleen de onderwijsprestaties van het kind. Het gaat om het geluk van het kind en dus ook van de ouders. Jij geeft hier aandacht aan in jouw boek, hetgeen herkenning op zal roepen bij anderen en waardoor mensen zich echt geholpen voelen. Jouw boek geeft, dankzij je juridische achtergrond, duidelijke aanwijzingen hoe praktisch en zakelijk te handelen. Dit boek zou door alle onderwijsprofessionals gelezen moeten worden!
Els Umans
Psycholoog/coach/auteur, gespecialiseerd in HB/HSP met extra potentieel, StudioAanHetWater.nl
"Dit boek van Fleur is uniek omdat het een heel duidelijk en praktisch bruikbaar overzicht biedt van mogelijkheden in de Nederlandse wetgeving om het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen op de juiste manier, vanuit hun unieke, persoonlijke behoeftes vorm te geven."
Renata Hamsikova
Specialist uitzonderlijke begaafdheid, IEKU Advies
Dit boek van Fleur Terpstra moest er komen. En wat een goede handleiding voor ouders om als zaakwaarnemer en pleitbezorger te werk te gaan. Ouders weten nu voor eens en altijd waar ze recht op hebben voor hun kind en hoe ze stap voor stap te werk kunnen gaan. Ook al is het verkrijgen ervan vaak het moeten bevechten van iedere centimeter.
Heel nuchter zet Fleur uiteen waarom hoogbegaafde kinderen vast kunnen lopen in het onderwijs, op welke punten het onderwijs niet voldoet en laat ze zien hoe dit in strijd is met onderwijswetgeving en internationale verdragen. Niks nieuws onder de zon, maar de vinger kan niet vaak genoeg op de zere plek worden gelegd.
Het boek geeft ouders houvast hierin een weg te vinden en stap voor stap samen met de omgeving te komen tot oplossingen die werken. Maar dat gaat niet zonder de betrokken partijen vanuit het systeem.
Ik vind het (daarom) een must read voor onderwijsprofessionals die zich bezig houden met passend onderwijs (ib’ers, mentoren, hb-specialisten in het onderwijs, etc.) maar vooral ook voor bestuurders van onderwijsorganisaties en samenwerkingsverbanden. De praktijk is nog steeds dat maar niet goed doordringt wat het belang (noodzaak!) is van maatwerk. En dat vraagt om goed gebruik maken van alle middelen die er zijn. Er is geld genoeg. Nu de handrem er eens een keer af.
Kim Castenmiller
Zelfstandig onderzoeker en programmamanager
"Dit kan toch niet !". "Hoe bestaat 't ???!".
Dit zijn enkele van de diverse opmerkingen die ik hoor en ook zelf ervaar, en die herkenbaar voor je zullen zijn, bij 'n heleboel 'onhandigheden' bij hulpvragen
uit de doelgroep hoogbegaafden(hb).
Al langere tijd 'worstel' ik met twee voor mij elkaar aanvullende aspecten bij de aanpak van hulpvragen met betrekking tot hb:
- enerzijds het gebrek aan (h)erkenning van signalen en een passende aanpak; de inhoudelijk ontwikkelingsgerichte aspecten en
- anderzijds de onwetendheid en 'onhandigheden' met (internationaal) wettelijk geregelde rechten en (juridisch) geaccordeerde mogelijkheden voor hulp.
Waar ik 't eerst met betrekking tot het tweede aspect met 'losse eindjes' en 'hap-snap-aanpak/verwijzing' deed, ook met behulp van de columns van Katinka, kan ik nu werken vanuit een
totaaloverzicht en tegelijkertijd vanuit de twee-eenheid inhoudelijk gerichte ontwikkeling en de fundamenteel verankerde juridische basis.
Voor mij geldt dat niet alleen voor je boek maar tevens voor je webinar in het kader van de week van de hoogbegaafdheid 2024. Opnieuw een compact, mooi verzorgd en direct bruikbaar totaaloverzicht.
M'n 'worsteling' zal wegebben. Het strategisch-tactisch aanwenden van je info zal zeker 'n punt van aandacht zijn / blijven.
Ik voel en gedraag me naar eer en geweten, naast m'n rol als begeleider, als ambassadeur van de doelgroep hb. Die rol zal ik vanaf nu met nog meer voldoening kunnen
vervullen. Je werk zal ik dan ook graag mee uitdragen. En niet alleen voor de doelgroep.
Ludo van de Ven
expert Radboud International Training on High-Ability (RITHA),
expert European Council for High-Ability (ECHA), Ludooo-talentontwikkeling.nl
In mijn praktijk ontmoet ik veel ouders van hoogbegaafde kinderen. Dat is ook logisch: de appel valt immers niet ver van de boom. De situaties waarin ouders met hun kinderen verzeild raken, zijn vaak net zo humoristisch en hilarisch (want: hele leuke, creatieve en unieke kinderen!) als dat ze vaak ook diep tragisch zijn. Sommige kinderen kunnen al lopen en zaken aangeven voor ze 1 jaar oud zijn. Veel van deze kinderen verheugen zich immens op het naar school gaan, om dan te ontdekken dat ze hun leeftijdsgenoten op sommige vlakken zover vooruit zijn, dat er amper aansluiting te maken is.
Ons schoolsysteem is nog lang niet overal ingericht op het optimaal faciliteren van individuele leer- en ontwikkelroutes. Dat kan bij de kinderen en hun ouders tot wanhoop, depressie en soms zelfs tot doodwensen leiden. Dat kan voor alle partijen heel heftig zijn. Ouders moeten zich in talloze bochten wringen om goed onderwijs en goede begeleiding voor hun kind te krijgen. Gelukkig biedt juriste Fleur Terpstra uitkomst.
Fleur Terpstra begeleidt al jaren ouders bij het geregeld krijgen van passend onderwijs voor hun kinderen en kreeg voor haar werk ook een Mensa award. Vorige maand, mei 2023, verscheen haar boek ‘Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf‘. Het is een zeer goed leesbaar en praktisch juridisch handboek dat ouders van hoogbegaafde kinderen inzicht geeft in allerlei vraagstukken waar zij met school(bege)leiders mee te maken kunnen krijgen.
Aanrader voor iedere ouder of professional die ‘handelingsverlegen is’ en/of die wil weten ‘hoe zit het onderwijsrecht in elkaar en hoe kan ik daar mijn voordeel mee doen’. Het boek biedt vele praktische juridische handvatten, stappenplannen en modelbrievenwaar je als ouder mee vooruit kunt.
Petra Hiemstra
Coach en directeur, Haagse Hoogvliegers
Ik wilde dat ik het een paar jaar eerder had gehad... al doende hebben we geleerd wat er allemaal mogelijk is. Dit boek vult dat voor ons nog goed aan met de juridische achtergrond en status van bepaalde beslissingen, dat is fijn. Ook heb ik echt nog nieuwe dingen geleerd! Bijvoorbeeld over een OPP.
Wat ik als toevoeging heb, al staat dat ook wel in het boek maar niet specifiek benoemd, is dat als je eenmaal een officiele diagnose hebt bij het hoogbegaafd zijn of een analyse van eventuele leerproblemen van een orthopedagoog/psycholoog dat er dan 'opeens' meer mogelijk is. Ik had - zeker als moeder - heel vaak het gevoel dat ik als zeurende ouder of overbezorgde moeder werd weggezet. Onze middelste ervaarde ook veel problemen op school en pas toen een kinderneuroloog daar daadwerkelijk een verklaring voor wilde afgeven hield het gedoe met de inspectie op en kon er opeens van alles.
Ik heb genoten van het boek, vooral omdat ik dacht 'we zijn niet gek en zeker niet de enigen die dit allemaal doormaken'. Zo fijn.
Marijke
Moeder van twee zoons en een dochter
"Dit boek heeft ons tot nu toe al enorm geholpen. Met dit boek hebben wij toegang gekregen tot informatie die we ergens anders niet vinden konden. Het geeft ons hoop dat we nu toch echt passend onderwijs voor onze twee hoogbegaafde kinderen kunnen realiseren!"
Irene
Moeder van Yuri (7) en Leon (12)
Levertijd binnen Nederland: 1-3 werkdagen
bestellen kan ook via: bol.com
© Fleur Terpstra. All Rights Reserved.